Acupunctuur Massage

Acupunctuur in zijn klassieke vorm is een kenmerkend onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Het is gecategoriseerd als een natuurlijke behandeling. Het is een procedure waarbij de huid wordt binnengedrongen met naalden, om bepaalde punten op het lichaam te stimuleren.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde corrigeert het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten onevenwichtigheden in de stroom van qi via kanalen die bekend staan als meridianen. De praktijk van acupunctuur is in principe gericht op het verwijderen van eventuele blokkades en het handhaven van de vrije stroom Qi, alsmede het herstel van het dynamische evenwicht tussen Yin en Yang (wanneer deze niet in balans is, kan dit de oorzaak zijn van ziekten).

In China wordt acupunctuur gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten pijn, neurologische problemen en revalidatie van beroertes. In Nederland wordt het gebruikt voor veel klachten, zoals stress, menopauze, PMS, allergie, reuma, spijsverteringsstoornissen, ademhalingsproblemen, slapeloosheid, onder andere. In het algemeen werkt acupunctuur effectief om de pijn te verlichten en helpt het bij het voorkomen van veel ziekten.

Acupunctuurnaalden zijn meestal gemaakt van roestvrij staaldraad en zijn meestal wegwerpbaar. Naalden variëren in lengte tussen 10 tot 130 millimeter, met kortere naalden gebruikt in de buurt van het gezicht en de ogen, en langere naalden in meer vlezige gebieden; naalddiameters variëren van 0,16 mm tot 0,35 mm met dikkere naalden gebruikt op meer robuuste patiënten.